Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Θέμα: Ενεργειακό λίφτινγκ κτιρίων



Ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια είτε με μεμονωμένες φοροαπαλλαγές, είτε με επιδοτήσεις, είτε με ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω που θα περιλαμβάνει όμως και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση. Τα εναλλακτικά αυτά σενάρια, τα οποία εφαρμόζονται σε μεσογειακές χώρες όπως στην Ιταλία, στη Πορτογαλία, αλλά κυρίως στη Γαλλία, η οποία έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτιριακού τομέα, εξετάζονται από την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να ξεκινήσουν επιτέλους κάποιες εργασίες στα σπίτια, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Καθώς φαίνεται μάλλον απίθανο να εξευρεθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε σαν προϋπολογισμό το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης - το συγκεκριμένο κοινοτικό κονδύλι δεν είχε δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του τέως υπ. Ανάπτυξης - η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο.

Eτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αρμόδιος υφυπουργός για την Ενέργεια Γιάννης Μανιάτης, πρόκειται να παραλάβει ένα πακέτο προτάσεων βασισμένο και στην εμπειρία των παραπάνω χωρών που έχει ζητήσει από τη WWF Hellas και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ώστε εν συνεχεία σε συννεόνηση με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει ποιες από αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Τι θα προβλέπουν οι προτάσεις

Το σκεπτικό των προτάσεων που θα του υποβάλλουν οι δύο φορείς, θα αφορά καταρχήν σε μέτρα αποδοτικά αλλά ταυτόχρονα όσο το δυνατό χαμηλότερου κόστους, όπως π.χ. θερμομόνωση στα παράθυρα που θα ποικίλει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, δηλαδή άλλες προδιαγραφές για τη Β. Ελλάδα, και άλλες για τη Ν. Ελλάδα.

Αφετέρου θα αφορά σε κίνητρα που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, διότι όπως προκύπτει από εισηγήσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου από επαγγελματίες της αγοράς, θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν αρκετά τέτοια προβλήματα.

Eνα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε για παράδειγμα να προκαλέσει το γεγονός ότι βάσει των αρχικών όρων ένταξης στο πρόγραμμα (σπίτια με έτος κατασκευής πριν το 1980 και με αντικειμνεική αξία κάτω των 1.500 ευρώ/ τ.μ.), προκύπτει ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι σε σχέση με αυτούς που τελικώς θα ωφελούνταν είναι πολλαπλάσιοι. Ακόμη δηλαδή και αν εξασφαλιζόταν το κονδύλι των 400 εκ. ευρώ, θα αρκούσε για να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το πολύ σε 20.000 ακίνητα, όταν τα κτίρια προ του '80 κάτω από το όριο των 1500 ευρώ/ τ.μ. εκτιμαται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Δεδομενου επομένως ότι το κονδύλι θα το μοιράζονταν ελάχιστες κατοικίες, κάποιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως με τον ανάλογο κύκλο γνωριμιών και επαφών, να πάρουν προτεραιότητα έναντι των άλλων.

Τι προέβλεπαν οι αρχικές προτάσεις

Όσο για το ποιες παρεμβάσεις θα περιληφθούν τελικά στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα κριθεί από το κατά πόσο είναι συμφέρουσες μέσα στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο τέως υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ως επιλέξιμες προς επιδότηση παρεμβάσεις είχαν επιλεγεί : Η θερμομόνωση και οι ψυχρές βαφές τόσο της ταράτσας όσο και του εξωτερικού κελύφους του ακινήτου, καθώς επίσης η εγκατάσταση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών. Η αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αέριου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και τέλος η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Επίσης ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κτίριο δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης κυμαινόταν από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων.

Υ.Γ : Ένα είναι σίγουρο.Ότι το πρόγραμμα δεν θα γνωρίσει την ανάλογη επιτυχία όπως αυτό των κλιματιστικών ή της απόσυρσης αυτοκινήτων.Η αγορά έχει πρόβλημα ρευστότητας και όχι φοροαπαλλαγών.Νομίζω ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου