Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Θέμα: Blackle



Εδώ και αρκετό καιρό, κυκλοφορεί με την μορφή chain letter, μία εναλλακτική - φιλική προς το περιβάλλον - πρόταση για αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το google blackle - http://www.blackle.com.

Η όλη ιδέα βασίζεται στο google με διαφορετικό εικαστικό και ποιο συγκεκριμένα, με μαύρο φόντο αντί για το κλασικό λευκό. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών της ιστοσελίδας αυτό βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού για την απόδοση του λευκού μια οθόνη καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την απόδοση του μαύρου χρώματος.

Blackle, μύθος ή πραγματικότητα;

Παρόλο που η όλη θεωρία θα μπορούσε να έχει κάποια βάση, η αλήθεια είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη θεωρία ισχύει για τις οθόνες καθοδικού σωλήνα (crt ή “λάμπες”). Στις συγκεκριμένες οθόνες η απόδοση του λευκού, προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από την οθόνη, ενώ αντίθετα η απόδοση του μαύρου έχει την μικρότερη δυνατή κατανάλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα.

Στις οθόνες tft και lcd (επίπεδες οθόνες ή “flat”), τα πράγματα διαφοροποιούνται και στην πραγματικότητα αντιστρέφονται! Το λευκό δεν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα χρώματα, σε αντίθεση με το μαύρο που έστω και οριακά, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αποδοθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι στην συγκεκριμένη τεχνολογία (lcd -tft), η οθόνη φωτίζεται μόνιμα. Έτσι η απόδοση του λευκού είναι εύκολη σε αντίθεση με την απόδοση του μαύρου που για να επιτευχθεί θα πρέπει να “εμποδίσει″ το φως που παράγει η οθόνη, κάτι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια (αφού το φως δεν κλείνει, άλλα εμποδίζεται).

Αν αναλογιστούμε ότι πλέον όλες οι οθόνες που πωλούνται είναι tft, καθώς επίσης ότι ήδη η εγκατεστημένη βάση τους έχει ξεπεράσει αυτή των crt, συμπεραίνουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που επικαλείται το blackle είναι μύθος. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, θα ήταν πολύ ποιο χρήσιμο η αντικατάσταση (ανακυκλώνοντας την) της παλιάς ενεργοβόρας crt οθόνης μας (όπου αυτό είναι εφικτό) με μία οθόνη tft που καταναλώνει ελάχιστο συγκριτικά ρεύμα.

Υ.Γ: Το 2005, η διαφημιστική εταιρία της Αυστραλίας, Heep media, είχε μια πολύ έξυπνη ιδέα: έβαλε custom search της google, κάτι που έχουν και χιλιάδες ελληνικά blogs, ώστε να τσιμπάει φράγκα, από την αναζήτηση μέσω της εφαρμογής, που είναι μια δυνατότητα του διαφημιστικού προγράμματος google adsense. Αν κατευθυνθείτε σε κάποιο αποτέλεσμα μέσω του blackle, η heepmedia βγάζει λεφτά.Οι τύποι "έντυσαν" το όλο εγχείρημα με περιβαλλοντική ευαισθησία, επικαλέσθηκαν ένα δημοσίευμα ενός ασήμαντου blog, του ecoiron, το οποίο μετέφεραν στο blackle, λέγοντας βέβαια,ότι δεν επιβεβαιώνεται,αλλά γίνεται κουβέντα.Και τέλος η επίσημη θέση της Google επι του θέματος: http://googleblog.blogspot.com/2007/08/is-black-new-green.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου